In een samengesteld gezin is àlles lastiger….  Tijdens de eerste “intelligente” lockdown leek het allemaal nog wel mee te vallen. Men kon rustig in de tuin gaan zitten en dan zit je elkaar minder op de lip. Nu is het buiten te koud.

Ik heb meerdere samengestelde gezinnen ná de eerste lockdown gezien die het maar wát moeilijk vonden. Want mensen onderschatten hoe lastig het is om zó bij elkaar op de lip te zitten, zeker omdat je normaal allemaal wel eens een keer alleen thuis bent (of alleen met je eigen kinderen).

 

Joelende kinderen

Kinderen die door het huis joelen van jezelf zijn altijd beter te verdragen dan kinderen van een ander. En de stiefouder die misschien thuis moet werken terwijl de andere ouder een vitaal beroep heeft, maakt er dus meer van mee, en heeft geen gezagsverhouding met de “stiefjes”. En wat te denken van “stiefpubers” soms met een grotere mond en alles wat daarbij hoort.

 

Is het voor een kerngezin (een gewoon gezin) al lastig om alle ballen hoog te houden in zo’n periode, bij een samengesteld gezin is het nog ingewikkelder. En meestal ben je ook met méér personen als iedereen er is. Het gaat al snel om twee à drie kinderen van de één en twee à drie kinderen van de ander… pff

Kinderen met een labeltje

En dan heb je natuurlijk nog de kinderen die toch al niet zo gemakkelijk zijn, omdat ze gevoelig zijn voor spanning, niet tegen het gebrek aan structuur kunnen of ADHD of autisme hebben. Probeer dan maar eens je werk thuis achter de computer te doen. Ik hoor veel mensen die blij waren weer naar hun werk te kunnen. En toch…. We moeten nog een tijdje..

 

Overleven

Ik ben ervan overtuigd dat in deze lockdown veel bonusouders (maar ook bonuskinderen) zwaar op de proef zullen worden gesteld. Problemen die zich anders in een heel jaar zullen voordoen, kunnen nu in één week naar voren komen. En dan ga je je afvragen: is het wel haalbaar? Was het wel verstandig om in één huis te gaan wonen? De meeste gezinnen zullen het wel overleven, uiteindelijk, maar ik verwacht ook dat er gezinnen zijn waarbij dat niet het geval is.