rozegezinEen roze gezin… 

Dit is niet zo´n doorsnee verhaal. Het gaat over een relatie tussen twee vrouwen, waarvan er eentje de moeder is van het kind. Ze hadden samen besloten dat ze een kind wilden, en door IVF werd dit mogelijk. Ze waren al verschillende jaren samen en ondanks hun strubbelingen hielden ze veel van elkaar.

Degene die niet zwanger was (ik noem haar Sara) overlegde normaliter alles met haar moeder. Als moeder geen toestemming gaf, dan ging alles wat het stel wilde uiteindelijk niet door. Bij haar partner gaf dat veel irritatie.

Nu werd echter hun wens geheim gehouden voor moeder. Dat lijkt me evenmin geweldig. Want dit soort geheimen komen uit. Uiteindelijk, toen de vriendin al 4 maanden zwanger was, werd moeder geïnformeerd. Furieus was moeder. Toen het kindje echter kwam drong moeder zich volledig naar voren als oma. Het kind werd enorm verwend.

Moeder had nauwelijks meer grip op de situatie, wilde haar kind grenzen bijbrengen, terwijl oma (en ook de 2e moeder) het jongetje grenzeloos verwende. Oma drong zich alsmaar op de voorgrond en de natuurlijke moeder kreeg geen poot meer aan de grond als het over de opvoeding van haar zoontje ging.

Uiteindelijk koos moeder ervoor de relatie met Sara te verbreken. Maar hun zoontje was erg gehecht aan zowel Sara als aan oma. Het jongetje was inmiddels 6 jaar. Moeder besefte dat er een omgangsregeling moest komen, maar oma en Sara waren niet zo soepel als het ging om afspraken.

Bovendien bleef moeder eigenlijk gek op Sara, en hoopte ze dat Sara haar moeder op een afstand zou zetten als bleek dat ze hun relatie in de weg stond. Dat gebeurde niet. Sara en haar moeder probeerden alles naar hun hand te zetten als het ging om de omgangsregeling, moeder had het nakijken.

Ik heb moeder begeleid om ook innerlijk afstand te nemen van Sara, zodat ze haar eigen leven ging leiden en beter opgewassen te zijn tegen het gedrag van Sara en haar moeder.

Enkele jaren later leerde zij een nieuwe vriendin kennen, die wél volledig voor haar ging.