Verschillende soorten relaties in genogrammen

We maken een genogram van jullie samengesteld gezin en ik geef  leg uit welke systemen er zijn, welke posities iedereen heeft en wat dit voor alle betrokkenen betekent.

Voorbeeldschema van een samengesteld gezin : genogram

genogram stiefgezin def

Uitleg genogram

De vierkantjes zijn mannelijk, de rondjes zijn vrouwelijk. Vader en moeder staan boven de lijn, de kinderen onder de lijn. Ze hebben 3 kinderen, een zoontje en 2 dochtertjes. Zoals je ziet zijn de kleuren van de kinderen een mix tussen vader en moeder. Een kerngezin is tamelijk overzichtelijk hoewel, zoals je kunt zien de kinderen toch per kind heel anders kunnen zijn. Hier krijgen de gele mevrouw en de blauwe man een relatie.

Zoals je kunt zien is de blauwe vader tegelijkertijd stiefvader (bonusvader) van de rood/gele kinderen. En gele moeder is tegelijk stiefmoeder (bonusmoeder) van de blauw/groene kinderen. Soms zullen de  kinderen naar hun andere ouder gaan. Deze heeft invloed op deze kinderen.

Uitleg implicaties voor sommige personen

Zo was de zoon voorheen de jongste in het gezin, nu niet meer.  De lichtblauwe dochter was de oudste, nu niet meer. Soms heeft een zoon een soort “beschermersrol” aangenomen t.o.v. moeder. Als hij deze rol moet afstaan aan stiefvader kan er een concurrentiestrijd ontstaan. Dit geldt ook weer voor vader/dochter-relaties.

Verheldering door tekening genogram

Natuurlijk is het voor de kinderen nog veel ingewikkelder, want vaak zijn er twee stiefgezinnen waarin zij leven. Eentje bij hun vader en eentje bij hun moeder.
Vaak blijkt dat deze tekening al veel verheldert.

Toch heb ik ook nog even wat andere samengestelde gezinnen getekend. Enerzijds wordt het daar nog ingewikkelder van, anderzijds is er ook een grote complexiteit en doe ik een heleboel mensen tekort door alleen bovenstaand schema te gebruiken. Vandaar toch deze genogrammen, hoewel ik daarmee nog steeds niet volledig ben.

Genogrammen voor verschillende man-vrouw relaties

soorten-stiefgez

Genogrammen voor homo-lesbische relaties.

Ook hierin zijn weer allerlei vormen denkbaar en kun je dus nooit volledig zijn.

holebi