Vorming samengesteld gezin

                                               

              Twee mensen worden verliefd…….  

Bij de start van een iedere relatie, ook bij een eerste relatie, wanneer er nog geen kinderen zijn is er een periode van wennen aan elkaar’s gewoontes, waarden en normen.
Jullie beiden (of tenminste een van jullie) hebben een relatie achter de rug, tenminste een van jullie heeft kinderen. De kinderen zijn verdrietig over de scheiding, en missen de andere ouder. Ook hier spelen verschillende gewoontes, waarden en normen,  kinderen uit de beide gezinnen zijn anders opgevoed, hebben een verschillende geschiedenis.

IMG_20150325_0002     IMG_20150325_0003botsende culturen

De stief-/bonusouder heeft niet automatisch en vanzelfsprekend gezag. Ook kleine kinderen kunnen zich subtiel verzetten tegen een automatische aanname van het nieuwe gezag. Stiefmoeders hebben vaak een nog moeilijker positie dan stiefvader, maar ook stiefvaders ondervinden vaak last van hun positie. Ze trekken zich volledig terug en bemoeien zich nergens meer mee, of ze proberen de situatie naar hun hand te zetten, zonder eerst consensus met moeder hierover te bereiken.

Als de kinderen uit huis zijn is er geen sprake meer van ouderlijk gezag. Ook dan is het voor kinderen niet vanzelfsprekend dat hun vader of moeder een nieuwe partner vindt. En ook voor deze volwassen kinderen is het niet eenvoudig om hun eigen vader of moeder vervangen te zien worden door een nieuwe partner.

Meer lezen over problemen waar samengestelde gezinnen mee te maken hebben? U kunt zich abonneren op de columns

Een eenmalig preventief gesprek (duurt meestal anderhalf tot twee uur) kan veel ellende voorkomen in een vroeg stadium. Vul het vragenvenster in of bel 0413-310795. Het is mijn ervaring dat men vaak na een half jaar of een jaar terugkomt, voor nog een gesprek. Soms jaren later nog eentje. Als men dat ook gewoon doet, kan het wonen in een stiefgezin uitermate bevredigend zijn. En saai is het nooit….

rozegezin