Het kan best ingewikkeld zijn als je na een scheiding een nieuwe relatie aangaat. Zelf ben je straalverliefd, maar onthoud goed dat je kind vaak niet zit te wachten op een nieuwe partner. Kinderen vinden het vaak wel leuk als het vrijblijvend is, maar zodra er echte serieuze stappen moeten worden gezet ervaren zij de nieuwe partner als een indringer.

 

Moeilijke scheiding

Wanneer de scheiding moeilijk is geweest (en wanneer is dat voor kinderen níet het geval?) kan de loyaliteit van het kind ten opzichte van de andere ouder zo’n grote rol spelen dat de nieuwe partner bij voorbaat al geen kans krijgt. Een kind denkt meestal zwart/wit, iemand is goed of fout. Als de eigen (afwezige) ouder goed is dan denkt een kind automatisch te moeten kiezen: de nieuwe partner móet dan wel fout zijn!

 

Lang alleen

Maar ook als een kind lang alleen gewoond heeft met zijn vader of moeder, ziet hij een nieuwkomer niet altijd met plezier tegemoet. Er zijn bepaalde patronen ingesleten. Een jongetje ziet zichzelf vaak als “de man in huis”, degene die zijn moeder beschermt. Van een nieuwe man moet hij dus niks weten.

 

Loyaliteit

Ook ouders, familie en vrienden moeten wennen aan de nieuwe partner. Soms zijn ook je ouders erg loyaal aan de ex-schoondochter of -zoon. Tenslotte is deze de moeder/vader van hun kleinkinderen. Soms is er nog steeds een goed contact. Eigen kinderen kunnen dat soms niet waarderen, vinden dat ouders moeten “kiezen” voor hun eigen kind.

 

Olie

Soms kiezen ouders/familie juist nog veel sterker voor hun kind, en willen niets meer met ex-schoonzoon/dochter te maken hebben. Soms kunnen deze ouders olie op het vuur gooien bij de conflicten tussen de gescheiden ouders. Heel onverstandig, maar het komt voor: dat zij als grootouder de vader of moeder afvallen in het bijzijn van de kleinkinderen.