Invloed van de omgeving

kindje met vdr  De niet inwonende ouder                                                  

Na de scheiding is er een omgangsregeling of een gezamenlijk ouderschap. Goed overleg met de andere ouder is zo ongeveer het beste wat je je kind kunt geven in een scheiding. De ervaring leert dat er soms dingen gebeuren die je nooit had kunnen voorzien. Als ouders kun je elkaar in de toekomst nog hard nodig hebben (drank/ en drugsgebruik van je kind of andere problemen in de puberteit).

Loyaliteit of schuldgevoel

De afwezige ouder voelt zich vaak schuldig, omdat hij zijn kinderen soms door een stiefouder moet laten opvoeden. Kinderen voelen het aan als de natuurlijke (afwezige) ouder bedenkingen heeft bij de nieuwe partner van hun moeder/vader. Soms verzinnen kinderen  gebeurtenissen, of overdrijven ze schromelijk hoe het in het andere gezin toegaat. Dit kan ook een vorm van loyaliteit zijn. Dit kan leiden tot ernstige conflicten. Conflicten moeten dringend worden opgelost. Uw kinderen worden de dupe. Ook ligt het gevaar van ouderverstoting/oudervervreemding (PAS) op de loer. Elders op de site (zie columns) vindt u een uitleg over PAS. Kunt u het niet vinden, mail me dan.

 

Young Father Pouring Milk into Bowl of Cereal for Young Boy (6-8)  
Familie, vrienden, buren

De omgeving reageert nogal eens kort door de bocht tegenover stiefouders:

Je wist toch waar je aan begon” of “je hebt er zelf toch voor gekozen!

Vaak wisten stiefouders dat wel, maar om te kunnen inschatten wat de dagelijkse gevolgen ervan zijn, is niet eenvoudig. Ook weten veel hulpverleners, leerkrachten en onvoldoende wat het inhoudt en hoe sterk loyaliteit bij kinderen kan zijn, en hoe dit zich kan manifesteren.

Hulpverleners

Ondanks de goede bedoelingen zijn er nog veel hulpverleners die onderschatten wat de dynamiek in stiefgezinnen met iedereen kan doen.

Ook de omgeving van stiefgezinnen kan hulp vragen bij Interpunctie om beter te begrijpen hoe zij het gezin in kwestie beter tot steun kunnen zijn. Regelmatig geeft Nellie Timmermans van Interpunctie presentaties over de dynamiek van nieuw samengestelde gezinnen.

Meer weten?

Heeft u als stiefouder last van uw omgeving en wilt u hulp om daarmee om te gaan? Of bent u familielid van een samengesteld gezin en wilt u de situatie beter begrijpen? U kunt een presentatie voor een groep mensen vragen, maar u kunt ook gewoon een individueel gesprek aangaan en “advies op maat” ontvangen rondom de situatie waar u mee te maken hebt.