Opvoeden en stiefouders

Kinderen kunnen soms heftig reageren op de komst van een stiefouder(bonusouder). Zij moeten immers ook wennen.

U heeft geen gemakkelijke positie als stiefouder. Misschien ervaren zij u als een bonusouder, maar soms wordt het absoluut niet zo ervaren.

 

   Microsoft Mediagalerie_2       Kort filmpje over de positie van stiefouder                               

Jongere kinderen

Soms hebben ouders het zo moeilijk met de hele problematiek van het samenvoegen, bv. omdat er grotere en kleinere kinderen zijn die in één gezin zijn samengevoegd. Moeilijk gedrag van de kleintjes kunnen vertaald worden in “onvoldoende gehoord/gezien worden”. Zij hebben immers minder communicatieve mogelijkheden.

Kinderen zijn loyaal aan hun beide ouders. Ze willen en kunnen niet kiezen. Het is voor de verzorgende ouder een koud kunstje hen in een loyaliteitsconflict te brengen. Het gevaar van ouderverstoting/oudervervreemding (PAS) is dan groot.

Belangrijkste behoeften van kleine kinderen:

0-3 jaar: verzorging is het belangrijkste
3-5 jaar: kinderen voelen het verlies van de ouder, vaak een terugval (bedplassen). Behoeften: geruststelling en stabiliteit
4-8 jaar: kinderen maken zich zorgen over de andere ouder. Hebben behoefte om te troosten. Behoeften: erkenning en “kind” mogen zijn.

Artikelen over opvoedingsvaardigheden van jongere kinderen (vooral rondom probleemsituaties), lees verder op de site.

Opvoedingsstijlen

Kijk hier voor een schema rondom opvoedingsstijlen

 pubergroep

Grotere kinderen

Is het bij jonge kinderen al lastig als stiefouder, bij grotere kinderen wordt het nóg moeilijker. Vooral pubers verzetten zich vaak tegen gezag. Vaak zal de verzorgende ouder horen “als ik dat niet mag, ga ik bij mijn vader/moeder wonen!” Stiefouders krijgen opmerkingen als “dat is kindermishandeling”of “ik zeg het tegen mijn moeder/vader”. Je bent als stiefouder misschien bang dat het kind inderdaad zal gaan, en dat jouw partner je dit kwalijk neemt…..

Pubers die zich póeslief gedragen in aanwezigheid van de natuurlijke ouder kunnen bij diens afwezigheid onuitstaanbaar gedrag vertonen en de stiefouder negeren.. Kinderen ervaren de stiefouder als iemand die de natuurlijke ouder heeft “afgepakt” van de afwezige ouder en moet daarom bestreden worden, uit loyaliteit met de afwezige ouder. Meer lezen over de specifieke aanpak van pubers, kijk dan op de site van Interpunctie.

Ik adviseer altijd te blijven praten….Wát er ook gebeurt. Lees bv. hier een heel ander artikel van mijn hand:

site-interpuncetie                       Betere fam-relaties-225

Volwassen kinderen

Voor kinderen die uit huis zijn, soms zelf al een gezin hebben, is het toch soms slikken als hun natuurlijke ouder een nieuwe partner krijgt. Hou rekening met gevoeligheden. Want ook volwassen kinderen zijn er nóóit aan toe om moeder/vader te laten vervangen door een andere vrouw/man.

Ook in dit soort situaties kan Interpunctie helpen: het gaat er vaak om de emoties expliciet te maken, te vertellen wat het jou doet dat die andere man nu ineens in papa’s stoel zit, of die nieuwe vrouw die de plek van moeder inneemt.

Heeft u vragen over de opvoeding van uw kinderen? Misschien zijn uw kinderen in leeftijd of in gedrag totaal verschillend van de kinderen van uw partner? Hoe breng je dat bij elkaar?