Wekelijks verkassen

Als  ouders gaan scheiden en papa of mama ziet er ongelukkig uit, dan voel je als kind medelijden.  Je moet wekelijks verkassen van de een naar de ander. Ben je bij de een dan mis je de ander.  En dan ineens is papa (of mama) verliefd. Leuk want papa is weer blij. Er komt een mevrouw, die wel aardig is. Soms ook met kinderen.

Veel veranderingen

Deze mevrouw komt bij papa wonen. Je had eerst de grootste slaapkamer, nu moet je deze afstaan. Er is een stiefbroer bijgekomen, die lang niet zo leuk is dan je eigen broertje. Met je broertje kon je het goed vinden, nu speelt hij vooral wilde spelletjes met je stiefbroer. En jij staat alleen. Of een stiefbroertje of -zusje heeft een stoornis en wordt heel snel boos. Of er is ander lastig gedrag. Daar moet je behoorlijk aan wennen.

Geen eigen of geen rustige plek

Papa is misschien verhuisd naar zijn vriendin en er wordt een bed neergezet in een ruimte die eigenlijk dient als was- en strijkkamer vanwege ruimtegebrek. Je hebt daardoor geen eigen plekje in huis, en voelt je er niet thuis. Of je wilt aan je huiswerk beginnen als je bedenkt dat je spullen bij de andere ouder liggen. En je bent bang dat je van je juf op de kop krijgt. Of je pasgeboren stiefzusje is een huilbaby en je kunt je niet concentreren op je huiswerk.

Je krijgt er buikpijn van.

Het zou goed zijn de kinderen erbij te betrekken als je wilt samen wonen. En dat is niet hetzelfde als toestemming vragen. Kinderen geven hun mening, ouders beslissen.  Tips bij scheiding:

  • Goed contact met je ex-partner onderhouden
  • Birdnesting overwegen (kinderen blijven in de woning, ouders wisselen)
  • Niet teveel wisselmomenten als het even kan
  • Aandacht geven aan de emoties van de kinderen
  • Laat je kind zo nodig de andere ouder even bellen wanneer deze gemist wordt.

Bij het vormen van een Samengesteld Gezin

  • Ga niet te snel, rustig laten wennen
  • Regelmatig met de kinderen praten (zeker voor het zetten van vervolgstappen)
  • Neem hun klachten serieus, toon begrip.