Ze waren al jaren gescheiden, dus men had niet verwacht dat het allemaal zo gevoelig zou zijn. De kinderen waren inmiddels 14 en 10 jaar. Toen hun moeder vertelde dat zij ging trouwen met haar vriend gaf de oudste aan dan niet te komen op het feest. Het was een klap in het gezicht van moeder. De jongste had voorheen nooit iets negatiefs over haar vriend gezegd, maar toen de oudste weigerde op de bruiloft aanwezig te zijn, toen zei de jongste “en ik kom ook niet”.

De kinderen stonden niet te juichen

Vaak heeft dit te maken met loyaliteit aan de andere ouder, soms heeft het met de persoon van de nieuwe partner te maken, maar meestal niet. Zeker als (in deze casus) de eigen vader negatief is over de nieuwe vriend van moeder, zullen de kinderen niet staan te juichen.

Want laten we eerlijk zijn: geen enkel kind zit te wachten op een nieuwe stiefouder (of hoe je dat ook wilt noemen).  Mevrouw was erg verdrietig, had zich erg verheugd op de bruiloft. Maar de oudste had al eens eerder gezegd: als je ooit met hem gaat trouwen, kom ik niet!

Maar ze had verwacht dat de soep niet zo heet gegeten zou worden….

Het ging niet om haar vriend, het ging om loyaliteit

Ze kwamen bij mij omdat ze zich afvroegen hoe zij dit konden oplossen. De vriend van moeder was een zachtaardige, vriendelijke man, en begreep ook niet wat er loos was. Hij had ze vaak genoeg met kleine klusjes geholpen, had nooit gemerkt dat ze een hekel aan hem hadden.

Vaak heeft het niks te maken met “een hekel aan iemand hebben”, en ook in dit geval had het meer te maken met loyaliteit. Als moeder met een ander ging trouwen, zou het immers nooit meer goed komen tussen papa en mama. Dát bleek veel meer het probleem te zijn.

Mijn adviezen

Ik adviseerde het stel om met hun vader te praten en of deze expliciet wilde aangeven dat het belangrijk was dat ze de bruiloft niet zouden missen, en dat híj wilde dat ze gingen. Ook zou vader nog heel duidelijk zeggen, dat de liefde tussen papa en mama echt voorbij was, en dat ze niet hoefden te verwachten dat ze ooit nog bij elkaar zouden komen.

Ondertussen ging moeder bedenken hoe ze hun kinderen een bij hen passende taak zouden krijgen. Uiteindelijk was het een leuke dag en de kinderen hadden zich vermaakt.