Boeken en trainingen

Soms worden er cursussen of trainingen aangeboden voor Samengestelde Gezinnen. Ik heb zelf ook wel eens een training gemaakt. Maar wat je ook aanbiedt, het is nooit genoeg voor de een, en altijd te veel voor de ander. Want HET samengesteld gezin bestaat niet.

Natuurlijk kun je een soort basis aanbieden. Zoals dat vaak ook in een boek gebeurt. Je legt wat algemene dingen uit, en geeft tips die in het algemeen van toepassing zijn. En dat kan heel nuttig zijn, zeker als mensen geen enkel idee hebben.

Verliefd

Maar de meeste mensen zitten in een verliefdheidsstadium en verwachten weinig moeilijkheden. Dus bereiden ze zich niet voor. En voorbereiden is eigenlijk toch wel handig.

Maar het is NIET het halve werk….Want in ieder Samengesteld Gezin doen zich allerlei verwikkelingen voor die je nooit had kunnen denken.

Uitgescholden

Zo had ik onlangs een stel waarvan de stiefvader door de puber regelmatig voor schut werd gezet. Hij werd uitgescholden, uitgelachen, en er werd niet naar hem geluisterd. Waardoor ook de stiefvader niet meer kon zien dat de puber slechts gebruik maakte van de ruimte die hem werd gegeven, en geen slecht kind was.

Respect

Of de stiefmoeder die verzoekt om spijkerbroeken te ontdoen van de vuile onderbroek voor ze bij de vuile was wordt gegooid. En kinderen die dit alsmaar aan hun laars lappen. Ook deze kinderen zijn niet verschrikkelijk, hoewel het wel van weinig respect getuigt. Maar respect ontstaat niet vanzelf.

Hèt Samengesteld Gezin bestaat niet.

Ik ben al jaren gespecialiseerd in Samengestelde Gezinnen en weet dat ik er veel vanaf weet. En dat veel reguliere hulpverleners er nog weinig vanaf weten. Stiefouders zijn soms de wanhoop nabij als ze bij mij komen. Vaak hebben ze al boeken gelezen, zijn ze bij (relatie)therapeuten geweest, maar vaak zonder afdoende resultaat. Want de problematiek is zo specifiek en vraagt oplossingen die echt gericht zijn op de mensen in kwestie. En telkens weer ben ik verbaasd over mezelf, dat er toch een mogelijkheid is om de problemen op te lossen. En dát vaak in zeer korte tijd.