Vorige keer (zie hier het betreffende verhaal)schreef ik over de bruiloft van stiefdochter, en dat uiteindelijk stiefmoeder zich in de steek gelaten voelde door haar man, en 2 maanden later de scheiding aanvroeg. Maar daar eindigde mijn hulp niet. Wat je vaak merkt, is dat sommige mannen zich niet realiseren hoe slecht ze zonder hun vrouw verder kunnen. Vaak moet er eerst gedreigd worden met een scheiding.

Niet weer een verlies

Vader wilde niet weer een vrouw verliezen en belde mij ten einde raad. Ik adviseerde hen om één gesprek bij mij te voeren en te bekijken of het nog te redden viel. Zo geschiedde. Mevrouw had de keuze gemaakt met pijn in het hart. Ze was erg gekwetst. Vaak zie je dan dat zo’n man belooft nooit meer zoiets te doen, en als het gevaar van scheiding weer geweken lijkt, blijft alles doorgaan zoals het ging. Dat zou echter geen recht doen aan haar verdriet en kwetsuren.

Loyaliteit

Er was wel “echte liefde” in het spel. Hij ging diep door het stof en besefte uiteindelijk dat hij zijn dochter niet hoefde te laten vallen, maar dat hij wél achter zijn vrouw moest staan. We hebben het vaak over loyaliteit van kinderen naar ouders, maar er is ook sprake van loyaliteit andersom. Dat gaat diep (en dat is ook belangrijk en goed!)

Meerdere loyaliteiten

Maar het is niet aan kinderen om af te dwingen wat de ouder moet doen (ook al bedoelde zijn dochter het waarschijnlijk niet zo slecht en werd zij gedwongen door haar loyaliteit aan háár moeder).  Net zoals ouders niet moeten bepalen met wie hun zoon of dochter een relatie aangaat, is het evenmin zo dat kinderen mogen bepalen hoe hun ouders leven.

Gesprek met stiefdochter

Het vertrouwen van stiefmoeder was ernstig beschadigd en mooie beloftes (ook al komen ze uit een welgemeend goed hart) werken dan niet. Uiteindelijk was het in dit geval nodig dat vader met zijn dochter ging praten. Dat zal zeker niet altijd nodig zijn, maar dit was de nadrukkelijke wens van stiefmoeder. We hebben dit heel precies en gedetailleerd besproken en uiteindelijk koos men ervoor dat ik (na een gesprek met dochter) dit alles zou gaan begeleiden.

Inmiddels is stiefoma helemaal oma geworden van een kleinkind en de tweede is op komst. Eind goed….al goed.

Ook een vraag? Of een echt groot probleem?

Speelt er bij jullie ook zoiets? Wil je eens sparren over jouw situatie?
Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795.

Voor face-to-face afspraken (die altijd vollediger zijn en veel meer opleveren): zie voorwaarden en tarieven