“Ze moeten ook maar naar mij luisteren….”

De meeste stiefouders voelen zich bezwaard om aan hun stiefkinderen iets te vragen, zeker in het begin. Meestal stelt men zich terughoudend op naar de stiefkinderen. Dat is ook best verstandig, zeker in het begin. De tijd dat er over “een nieuwe papa” wordt gesproken ligt voor de meeste mensen toch wel achter ons. Toch heel af en toe hoor ik het nog.

De nieuwe papa?

Een vrouw die naar Noord-Brabant is verhuisd na haar scheiding en tegen haar zoontje zegt: “ga jij papa even roepen, want het eten is klaar”. En papa is dan niet zijn papa, maar zijn stiefvader. Ook deze stiefvader ging er vanuit dat hij de rol zo maar over kon nemen van de natuurlijke vader.

De eigenlijke “natuurlijke” vader

Deze had nauwelijks contact met zijn kinderen, wilde geen omgangsregeling en liet zo’n 2x per jaar iets van zich horen. Niet echt een vader waar je wat aan hebt, inderdaad. En dan kan een stiefvader een prachtige rol vervullen, niet door de rol van papa over te nemen, maar wel door een mannelijk rolmodel te zijn, die op den duur ook nog enig gezag kan verdienen.

Rolmodel

Ik zeg met nadruk “verdienen” want automatisch het gezag naar je toe trekken is niet verstandig. Maar deze stiefvader vond dat de kinderen ook naar hem moesten luisteren. Dat deden ze ook heus wel, tenslotte zijn kinderen in zo’n situatie in een afhankelijkheidspositie.

Angst

Eigenlijk waren ze zelfs bang voor hem. Het viel hem niet zo op, maar ze leken altijd op hun hoede. Na verloop van tijd begon het jongetje begon weer in bed te plassen en het meisje presteerde steeds minder op school. Beiden gingen ze naar een kinderpsycholoog. Die schakelde mij in, omdat ze met de moeder en stiefvader gesproken had en besefte dat deze mensen onvoldoende kijk hadden op de specifieke situatie van stiefouders.

Ouders blijven de ouders

Het heeft aardig wat energie gekost om deze mensen hier inzicht in te geven, maar het gaat een stuk beter. De kinderen zeggen geen papa meer tegen stiefvader, en moeder is de belangrijkste opvoeder.