Mevrouw had 3 kinderen uit een eerdere relatie. Vader van de kinderen was al jaren buiten beeld. Ze wist niet eens waar hij woonde. Hij had nooit enige verantwoordelijkheid genomen voor zijn kinderen. Moeder had haar uiterste best gedaan om te zorgen dat haar kinderen niets tekort kwamen. Alleen de oudste herinnerde zich vaag nog een vader, en had ondertussen ook door dat daar niets van te verwachten viel.

Een nieuwe papa of toch niet?

Tot mevrouw een heel aardige man leerde kennen. Hij had niet verwacht zich ooit aan iemand te binden en behoefte aan kinderen had hij evenmin ooit gehad. Maar dit keer was het anders. Als vanzelfsprekend nam hij de vaderrol in haar gezin. Dit werd door de kinderen ook erg gewaardeerd. Ergens hadden ze altijd een vader gemist en die vader kwam nu aangewaaid….

Gaandeweg voelde hij ook behoefte aan een eigen kind. Zij raakte zwanger en na 9 maanden werd een prachtige zoon geboren. Haar kinderen waren weg van hun kleine broertje.

Men komt meestal niet voor de lol bij mij terecht. Zij gaven aan relatieproblemen te hebben. Ik begon te schetsen hoe een samengesteld gezin in elkaar zit, maar daar wilde meneer niks van horen: hij had geen samengesteld gezin. Hij zorgde voor haar kinderen alsof het de zijne waren, ze noemden hem zelfs papa. Niet omdat hij dat vroeg maar daar hadden ze zelf voor gekozen. Ze knuffelden ook veelvuldig met hem. Kortom: hij wás hun papa! Zo zag hij dat.

Nodeloos negatief of realiteitszin?

Bijna kregen we ruzie toen ik bleef volhouden dat hij weliswaar de functie van papa had overgenomen maar dat hij uiteindelijk niet de papa was (en ook nooit zou worden). Ik heb even getwijfeld of ik niet gewoon moest ophouden met het vertellen van de specifieke dingen van een stiefvader/stiefouder zijn. Want dat wilde hij niet zijn. Hij wilde papa zijn.

Hij vond ook dat ik nodeloos negatief deed door te vertellen dat de puberteit nog wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. Hij zei: als ik een grote fout maak in mijn werk, kan ik morgen dood zijn en dan ziet ons leven er ook heel anders uit. Hij zag het als nodeloos negatief gedoe.

Maar ik wilde juist voorkomen dat er fouten zouden worden gemaakt, die hen problemen zouden bezorgen in de toekomst. Tijdens dit gesprek was het laveren om hem mee te krijgen zodat hij kon blijven luisteren en meedenken. De moeder van de kinderen begreep mijn insteek wel en dat maakt hem nog bozer! Hij vond dat zij hem moest steunen in zijn verzet naar mij, en dat kón ze niet omdat zij mijn bezorgdheid en gedachtegang begreep. Hij gaf aan dat als het zó moest hij nooit meer terug zou komen.

Druppelsgewijs

Toch slaagde ik erin om via enkele omwegen telkens druppelsgewijs hetzelfde te beschrijven wat ik hem duidelijk wilde maken. Uiteraard was hij van zeer goede wil: hij wilde graag een succes maken van dit gezin. Hij had er heel veel voor over en was supergemotiveerd.

Maar juist daarom wilde ik hem behoeden voor fouten die zo snel en gemakkelijk gemaakt worden, die bijna in elk samengesteld gezin voorkomen.

Relatieproblemen of “stief”-problemen?

Ze kwamen er achter dat hun “relatieproblemen” vooral te maken hadden met het hebben van kinderen die slechts van één van hen zijn. De kinderen van haar wáren nu eenmaal niet van hem. Uiteindelijk begreep hij dat ik hem niet wilde diskwalificeren als papa, maar hem kansen wilde bieden. Kansen om iets te betekenen voor de kinderen die eigenlijk praktisch zonder eigen papa waren opgegroeid. En dat hij die kansen optimaal kon benutten als hij bepaalde dingen beter zou begrijpen.

Uiteindelijk had dit ene gesprek al heel veel opgeleverd, veel meer dan in sommige andere gevallen. Ik had het er wel warm van…..het was immers geen gemakkelijk gesprek geweest.

Aan het einde van het gesprek gaf meneer aan dat hij graag een vervolgafspraak wilde.

Willen jullie ook eens sparren over jouw situatie? Of je dilemma’s voorleggen?
Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795.

Voor face-to-face afspraken (die altijd vollediger zijn en veel meer opleveren): zie voorwaarden en tarieven