Sommige kinderen weten heel goed gebruik te maken van het schuldgevoel van hun ouders. Met alles wat zij meemaken, vergroten ze hun zgn. verdriet uit tot abnormale proporties. Eén en al drama, is het, wat ze meemaken. Stiefdochter was er zo eentje….Bij de ene ouder miste ze de ander, ze liet regelmatig weten dat ze weer een nacht niet had geslapen van verdriet.

 

Steeds maar huilen

Vader was hier erg gevoelig voor. Hij voelde zich schuldig en verwende haar tot op het bot. Als stief/bonusmoeder hier iets van zei reageerde vader altijd wat kortaf. Stiefdochter wist precies hoe ze haar vader moest inpakken, reageerde in tranen om allerlei futiliteiten.

 

Ergernis

Voor stiefmoeder was zij een grote ergernis. Ook tijdens de vakantie had dochterlief steeds haar zin gekregen in bijna àlles, en hadden háár kinderen zich steeds moeten aanpassen. Haar kinderen begonnen zich steeds vaker aan stiefdochter te ergeren, om over stiefmoeder nog maar niet te spreken.

 

Drama queen

Tijdens de vakantie floepte het er ineens uit bij één van haar zonen: “wat ben jij een drama queen!!” En jawel hoor: stiefdochter rende huilend weg, vader er achteraan.  Een uur later kwamen ze terug en vader was boos op de zoon van zijn vriendin. Zijn dochter uitschelden voor drama queen…. Dat kon toch niet!

 

Partij trekken

Iedereen was het echter met de zoon eens: het meisje stelde zich vreselijk aan. En toen kregen vader en stiefmoeder ruzie: Jij trekt altijd partij voor jouw kind, beiden hetzelfde verwijt. Ze wisten dat het zo niet kon doorgaan, want ze hadden eigenlijk nooit ruzie, behálve als het om de kinderen ging. Daarom besloten ze maar eens bij mij aan de bel te trekken.

 

Bijstellen

Het viel nog niet mee om vader een reële kijk te laten krijgen op de situatie. En natuurlijk was mevrouw ondertussen zó negatief over stiefdochter, dat ook zij haar minder negatieve blik moest bijstellen. Toen de communicatie hierover beter ging, nam ook het dramagedrag van stiefdochter flink af. Nu kunnen alle kinderen goed met elkaar overweg. Op vakantie kan het nog wel eens donderen, maar verder  niet meer.