Het dochtertje van meneer was dol op zijn vriendin. Natuurlijk was ze ook dol op haar vader en haar moeder, maar deze vrouw, die ook al jaren samenwoonde met vader, was echt gaandeweg een bonus geworden. Een echte bonusmoeder.

En dat terwijl deze bonusmoeder toch ook de nodige dingen had meegemaakt waar ze voor in therapie was geweest, en waar ze nog steeds wel door werd gehinderd.

 

Ruzie

Een keer hadden bonusmoeder en vader erge ruzie gehad. Bonusmoeder zei toen: “ik heb er genoeg van, ik ga weg” en ging naar buiten, niet beseffend dat het kleine meisje dit voor wáár aannam. Het kind begon hartverscheurend te huilen, wou haar absoluut niet kwijt. Dit komt zelden voor, zeker als er ook problemen zijn rondom een samengesteld gezin. En daarvoor waren zij bij mij terecht gekomen.

 

Het probleem

Vader had nooit beseft dat hij impliciet zijn dochter aanmoedigde om zich te verzetten tegen stief/bonusmoeder, door het bonusmoeder zélf te laten uitzoeken en het niet voor haar op te nemen. Ook als dochter haar niet groette vond vader het niet nodig zijn dochter te corrigeren. Hij had er nooit over nagedacht.

Zijn vriendin had hem daarop regelmatig aangesproken maar deed dat op een zodanige manier, dat hij zich aangevallen voelde. En zo kregen ze steeds ruzie over iets, wat ik hem in een half uurtje duidelijk had gemaakt.

 

Wederzijdse bonus

Mevrouw was echt een bonus voor zijn dochtertje, maar zij beleefde het dochtertje even goed als een bonus. Zij bedacht regelmatig leuke dingen (knutselen, naar de Efteling) voor het meisje, dingen, die haar moeder niet zo belangrijk vond, maar die het kind heel leuk vond. Mevrouw verheugde zich (net als vader) altijd bijzonder op de komst van dochter. Ook dat is regelmatig anders in een samengesteld gezin (vaak is men opgelucht en blij als het kind weer naar moeder gaat).

 

Ontroerend

Het was echt ontroerend om te horen hoe mooi deze vrouw een aanvulling was voor het kind, maar ook het kind een prachtige rol in het leven van bonusmoeder vervulde. Ik hoop van harte voor alle partijen dat dit goed blijft gaan.