Sowieso is alles wat om mensen gaat belangrijk om goed af te stemmen op degene(n) die je voor je hebt. Mensen zijn nu eenmaal verschillend, reageren verschillend, hebben andere normen en waarden en ze hebben een verschillende geschiedenis. Hoe meer het onderwerp met emoties te maken heeft…hoe nauwer het luistert.

Lezen

Er zijn redelijk wat boeken op de markt over Samengestelde Gezinnen. En over het algemeen zeer zinnige boeken, boeken waar je het nodige van kunt leren, zowel voor mensen in zo’n stiefgezin* als voor degenen eromheen. Toch blijkt, dat (stief-)gezinnen met problemen hun probleem niet oplossen, al lezen ze alle boeken die erover geschreven zijn.

Er is geen één situatie hetzelfde. Een stiefgezin waarin kinderen niet of wel met elkaar kunnen opschieten, een bonusgezin waar ex-partners veel druk op het gezin in kwestie leggen, het plusgezin waarbij een van de ouders van de kinderen is overleden. En dan maakt het ook nog uit of er kinderen waren die een speciale band hadden met hun overleden ouder, op welke leeftijd zij waren, of zij het overlijden konden zien aankomen of niet, hoe de omgeving gereageerd heeft, etc.

Gezinscultuur

Maar ook verschillende culturen zijn lastig. Het ene gezin is gewend veel te snacken, het andere gezin niet. Het ene gezin heeft het financieel altijd ruim gehad, het andere niet. Het ene gezin is sportief, het andere niet. Het ene gezin is netjes en opgeruimd, het andere niet.

Opofferingen

En dan heb je nog situaties als een van de partners die ver heeft moeten verhuizen, die zijn/haar hele leven heeft moeten omgooien om het Samengestelde Gezin te vormen. Deze partner heeft veel moeten opofferen, misschien zelfs) het intensievere contact met de eigen kinderen!! Maar ook vrienden, vriendinnen, familie, werk, hobbyclubs….. Je moet soms veel over hebben voor je liefdesrelatie, maar……wat krijg je  ervoor terug??

Sprookjes bestaan niet

Zo lang men verliefd is lijkt het een mooi sprookje, maar sprookjes bestaan niet. De rauwe werkelijkheid is dat puberkinderen van je partner jou misschien niet groeten. Is dat uit dwarsheid of regelrechte haat? Is dat omdat men het vergeet? Weten ze zich geen raad met de situatie? Voelen ze zich disloyaal aan hun eigen ouder als ze goed met jou omgaan?

Je bent en wordt hun ouder niet

En ook voor jezelf: hoe moet JIJ omgaan met het feit dat je hun vader of moeder niet bent, maar wel last hebt van dingen die zij uitspoken? Hoe moet je daarmee omgaan. Wat ik vaak hoor is dat men in stilte lijdt. Totdat uiteindelijk de bom barst en men boos wordt. Moet dat zo? Is het nodig dat je alles slikt? Is het nodig dat er af en toe een woede-uitbarsting komt?

En: maakt dat dan niet heel veel kapot? Maar hoe en wat dan wel? Maak een afspraak als je hierin geholpen wilt worden. En natuurlijk is het maatwerk.

Willen jullie ook eens sparren over jouw situatie? Of je dilemma’s voorleggen?
Dat kan ook telefonisch, via skype (in combinatie met een mailtje waarin je je vraag beschrijft). In 200-300 woorden beschrijf je je dilemma, vraag of probleem, zodat ik snel even kan lezen waar het over gaat. Ik vraag hierbij wel om vóóraf te voldoen (€ 65,00). Mail mij snel : info@interpunctie.nl of bel 0413-310795.

Voor face-to-face afspraken (die altijd vollediger zijn en veel meer opleveren): zie voorwaarden en tarieven

*stiefgezin, bonusgezin, plusgezin, kies zelf maar wat je het meest aanspreekt