Stiefouders moeten geen rivalen worden…..

Als een ouder een nieuwe relatie aangaat na zijn/haar scheiding is dat moeilijk voor de andere ouder. Je ex-partner krijgt een nieuwe vriend(in) die iets met jouw kind gaat krijgen.

Als het allemaal goed gaat, verloopt dat geleidelijk. Maar het komt gelukkig voor dat een stiefvader (of een stiefmoeder) een goede band met je kind krijgt.

Enerzijds geweldig… maar het doet ook wat met jou!

Dat is natuurlijk voor jouw kind heel fijn. Maar wat doet het met jou? Veel ouders vinden het lastig als zij niet nummer één zijn voor hun kinderen. Uiteindelijk staan de eigen ouders  altijd op nummer één voor de kinderen, maar soms kan een leuke stiefouder de concurrentie aangaan met de eigen (afwezige) ouder. De stiefouder lijkt dan zó leuk, dat het commentaar van de kinderen op jou als ouder toeneemt. En dat is niet leuk.

Concurrentie

Toch zou je eigenlijk blij moeten zijn, hoe vervelend voor jou ook om te horen dat de concurrent het beter doet… Hij of zij dóet het helemaal niet beter, maar hij/zij staat (vaak niet zo lang) even op een voetstuk. Na verloop van tijd valt de stiefouder echt wel weer van dat voetstuk af. En zo niet, dan moet je nóg blijer zijn….., dan biedt hij/zij de kinderen dus heel veel.

Elkaar wat gunnen

Hoewel het dus lastig te verkroppen is, is het voor ouders beter dat de kinderen de nieuwe partner van papa of mama leuk vinden, dan dat ze er steeds mee in de clinch liggen. Je moet het zo zien: deze stiefouder speelt nu eenmaal een rol in het leven van je kind, het is alleen maar fijn dat er een goede band is. Gun de ander de goede band, maar gun het vooral de kinderen!!

Loyaliteit zit diep

En je hoeft als natuurlijke vader of moeder helemaal niet bang te zijn. Als ouder doe je het nooit goed (op jou durven ze altijd commentaar te leveren), maar je doet het ook niet gauw fout. Uiteindelijk vergeven ze al je fouten. Als je écht gróte missers hebt gemaakt (bv. slecht gesproken hebt over de andere ouder) dan wordt dat moeilijker, maar denk niet dat je je kinderen nu vaker hun zin moet geven. Dat is helemaal niet nodig, en zelfs vaak helemaal ook niet wenselijk.