Soms zit iets tegen…..  

 

(Bonus)kinderen gaan soms terug naar de andere ouder als ze hun zin niet krijgen of er iets tegen zit bij het andere gezin. In dit geval kreeg ik een vraag van een bonusmoeder: haar zoontje van 9 jaar had per ongeluk iets stuk gemaakt had van de 12-jariger bonuszus, waarop deze terugging naar haar eigen moeder. Dat is natuurlijk zeer onwenselijk . In het echte leven kun je ook niet weglopen als iets tegenzit.  Ik zie zoiets echter als een leermoment voor alle betrokkenen.

 

Mijn reactie: serieus nemen

Het zou heel goed zijn als je zoontje zijn excuses maakt en dat de dochter dit leert aanvaarden. Ik denk dat het cruciaal is hoe jullie je opstellen, precies zoals het ook cruciaal is hoe moeder zich opstelt.

Aan de reactie van moeder kun je niet veel veranderen. Maar wat je in zo’n geval zélf kunt doen dat je het verdriet van dochter om wat er kapot is gemaakt serieus neemt. Dus zeggen dat het erg is, en dat je van je zoontje eist dat hij het goedmaakt.

 

Geen flauwekul

Soms denken mensen  bij al dat begrip: wat een flauwekul. Maar voor een kind van 12 kan het best erg zijn als iets wordt stukgemaakt. Zoiets gebeurt overal wel eens, maar je moet het verdriet/boosheid daarover wel serieus nemen.  Net zoals je het verdriet van je kind van 3 serieus neemt,  als hij zijn ijsje in de sloot laat vallen.

 

Niet optimaal gereageerd? Fouten kunnen hersteld worden

Misschien zou het een idee zijn als je vriend met moeder contact opneemt en aangeeft dat jullie (niet JIJ maar JULLIE!!) beter hadden moeten reageren en dat jullie dat ook aan stiefdochter zullen overbrengen. En dan aan moeder vragen niet toe te staan om bij dit soort dingen weg te lopen, maar te vragen dat ze het oplost.

 

Reflex

Het is  een soort reflex waarbij ieder het eigen kind verdedigt. Zeg als je dat kunt dat je zelf ook in deze reflex zat(door het automatisch op te nemen voor jouw zoontje)  en dat zij misschien ook in een reflex heeft gereageerd. Dat je dat elkaar misschien maar beter kunt vergeven en er allemaal lering uit trekken.

Dan leren de kinderen ervan (excuses aanbieden/aanvaarden) en de volwassenen ook.