Ik word niet gegroet door mijn stiefdochter.

Mevrouw kwam alleen. Ze vertelde dat ze zich het stiefouderschap heel anders had voorgesteld. De kinderen hadden wel enig verzet gehad toen hun vader haar voor het eerst voorstelde, maar dat werd al snel wat rustiger. Alleen de jongste dochter bleef haar op afstand houden, hoeveel moeite mevrouw ook deed.

Omkopen

Mevrouw had al van alles geprobeerd. Vorige week nog stelde ze voor om samen te gaan shoppen…. “Nee hoor, ik ga echt niet met jou mee. Je hoeft me niet om te kopen” had stiefdochter gezegd. Een klap in haar gezicht. Mevrouw had dit ook niet echt van harte voorgesteld, maar meer uit wanhoop: ik moet toch wát doen om met dat meisje contact te krijgen….

Niet groeten

Mevrouw vertelde dat stiefdochter redelijk normaal deed als haar vader erbij was, maar zodra deze buiten het gezichtsveld was, dan waren haar blikken bijna dodelijk. Ze groette haar dan ook niet. Mevrouw had hier last van en probeerde op allerlei manieren in het gevlij te komen.

Tijd

Ik vroeg mevrouw wat er zou gebeuren als ze op zou houden met moeite doen. Ik kreeg nl. het idee dat mevrouw té graag wilde dat het goed zou gaan, té veel haar best deed, té veel boze blikken opving, en daar ook steeds weer op trachtte “goed” te reageren. Soms heeft  verandering gewoon tijd nodig. Mevrouw reageerde teleurgesteld door mijn advies om “gewoon” te doen, zonder extreem aardig te zijn. Aan de andere kant was ze ook moe van al haar inspanningen en werd ze ook ongewild wat minder positief naar deze stiefdochter.

Toevallig

Vorige week kwam ik mevrouw tegen. Ik vroeg niks, ik wist niet eens of ze me nog herkende na 2 jaar…. Mevrouw kwam naar mij toe om te zeggen dat het een goed advies was geweest. Het contact met stiefdochter is vanzelf verbeterd toen ze ophield met overdreven moeite doen. Heel vaak hoor ik toevallig en zeer terloops wat mijn advies/hulp teweeg heeft gebracht. Ook als het minder positief is, hoor ik graag wat uw ervaringen zijn. (info@interpunctie.nl).

Toch kan zoiets ook heel slecht aflopen, want juist bij hoogtijdagen en juist bij zware tijden spelen dit soort emoties nog veel zwaarder dan normaliter het geval is.