Verschillende culturen in stiefgezinnen

Ik noem het al een cultuurverschil als doodgewone Nederlandse (Brabantse) gezinsculturen verschillen. Maar onlangs hoorde ik een verhaal van een gezin waarbij moeder een relatie aanging met een Moslim en zelf ook Moslima werd. Haar kinderen mochten vanaf dat moment dus ook geen varkensvlees meer eten, terwijl ze dat altijd gewoon hadden gedaan.

Varkensvlees? Eten koken kan al een probleem zijn….

Als de kinderen bij vader kwamen kwam er gewoon varkensvlees op tafel. De oudste had graag varkensvlees maar wist dat het van moeder niet mocht. Soms overwoog hij tegen de regels van moeder te zondigen. Dan voelde hij zich schuldig.

Gelukkig was het redelijk eenvoudig om vader en diens vriendin uit te leggen dat het belang van de kinderen niet gediend was met het voorschotelen van varkensvlees. Als de kinderen het vlees niet aten dan vielen zij voor hun gevoel hun vader af, aten ze het wel dan waren ze niet loyaal aan hun moeder.

Verstand gebruiken

Deze vader was zo verstandig dat hij en zijn vriendin geen varkensvlees gebruikten als de kinderen in huis waren. Er werd bij vader in huis louter respectvol gesproken over moeder, haar Marokkaanse man en over de Islam.

De omgeving

Maar niet iedereen had zoveel begrip. Bij familiefeestjes, bij opa en oma van vaders kant begrepen ze niets van het respect voor andermans cultuur. Steeds moest op feestjes gecontroleerd worden of het voorgeschotelde voedsel wel halal was. Maar omdat vader zo duidelijk communiceerde wat hij in het belang van de kinderen vond, waren deze situaties redelijk onder controle te krijgen. Een gezinscultuur kan al verschillen maar als er bovendien nog echte grote culturele verschillen zijn, is een samengesteld gezin (maar ook voor de andere partner) helemaal ingewikkeld.