Daten

Ze waren jong en al gescheiden. Altijd jammer, zeker omdat ze wel een kindje hadden. En voor kinderen is een scheiding nooit ècht gewenst. Hun dochtertje was nog maar 3 jaar. Maar alleen blijven zat er voor beiden niet in.  Gezamenlijk hadden ze besloten om alleen een date af te spreken met mensen die zelf nog geen kinderen hadden.

Kind centraal

Dit loffelijk streven was er om hun dochtertje te ontzien. Zij kwamen ook samen bij mij, om tips te krijgen, hoe dit aan te pakken. Ik vond het geweldig om te zien, dit leuke stel dat zo goed in overleg was met elkaar, die zó hun kind centraal stelden. Als alle ouders dat zo eens deden……

Aan de andere kant….

Ik heb hen geadviseerd om  het uitgangspunt wat los te laten, want wat als een van beiden verliefd wordt op iemand met kinderen? Mag je dan niet verder? Je kunt je kind niet beschermen tegen het leven.

Ouderschap

Bovendien kunnen nieuwe partners zonder eigen kinderen zich vaak minder inleven in “ouderschap”.

Ouders zouden hun leven voor hun kinderen geven…..dat begrijpen nieuwe partners niet altijd.

Genieten met de rem erop?

Geremd genieten is lastig, daarom zou ik zeggen: geniet! Maar wees je bewust van wat het voor de kinderen betekent, en áls er dingen zijn die je opvallen omdat ze ingewikkeld zijn, zijn er altijd oplossingen te bedenken…. Zeker in een vroeg stadium.

Niet doormodderen

Daarom heb ik hen geadviseerd om vooral alle kleine probleempjes op te schrijven die zich voordoen en dan snel terug te komen. Voordat de probleempjes uitgroeien tot een heleboel ellende. Want dan is er vaak veel meer nodig, dan een of twee gesprekken.

Omgekeerde wereld

Dit was voor mij als hulpverlener bijna de omgekeerde wereld: mensen die hulp vragen voor problemen die er nog niet zijn. Meestal blijkt dat men pas hulp zoekt als het water tot de lippen staat. En toch heb ik veel waardering voor deze jonge ouders, die zo bereid waren om hun leven te voegen naar de belangen van hun kind.