Ze kwamen binnen en staken meteen van wal: we worden er stapeldol van. Wat valt het allemaal tegen…. Deze mensen waren in een neerwaartse spiraal beland, waardoor zij nog nauwelijks van elkaar genoten.

 

Gedoe met ex-partners

In een samengesteld gezin kan er zo enorm veel gebeuren: grote monden van de pubers, of juist genegeerd worden. Een ex-partner die “om niks” aan de telefoon hangt, of juist een ex-partner die niet wil communiceren. Een ex-partner die zich niet aan de afspraken houdt. Of juist een ex-partner die zo op zijn/haar strepen staat, dat je over een kwestie van 5 minuten minstens een half uur ruzie hebt…..

 

Gedoe met kinderen

Of kinderen die steeds met de afwezige mama/papa willen bellen, kinderen die alsmaar opmerkingen maken als “bij mama mag dat wél” of tegen stiefvader zegt: “mijn papa vindt jou niet lief” of allerlei eten wat ze vroeger wel lustten, nu ineens niet meer eten. Of kinderen die altijd met oude, kapotte of vuile kleren bij jullie worden afgeleverd, omdat je weet dat dit de manier is van de andere ouder om jullie te pesten.

En dan heb je nog het gegeven jouw kind/mijn kind, waarbij je partner (m/v) het vaak voor zijn of haar kind opneemt of het jou kwalijk neemt dat jij het opneemt voor je kind.

 

Gevoelens van eenzaamheid

Gevoelens van buitengesloten zijn, eenzaamheid, niet “gezien” en “gehoord” worden komen dan bij een van beide stiefouders (maar vaak bij beide stiefouders) voor. Het is dan hoog tijd om eens te bekijken hoe je weer positief verder kunt gaan.

 

Steun

Ik vind het altijd belangrijk dat beide partners komen. Soms is de ene partner uitgeput en kan de andere partner gemakkelijk steun bieden. Bovendien, als je je al alleen en buitengesloten voelt, is alleen al de aanwezigheid van de partner vaak steunend. Maar ik kan ook beter inschatten wat de andere partner wel of niet te bieden heeft aan steun. Want je kan nu eenmaal niet geven wat je niet in je hebt.

Het is belangrijk om weer de leider te worden van je eigen leven. Assertiviteit en communicatie zijn daarbij belangrijke aspecten.