Zijn dochter vind dat ik de scheiding heb veroorzaakt….

Omdat haar vriend dacht dat er niks mogelijk was had mevrouw alleen een afspraak gemaakt voor zichzelf. Ze vertelde: “Zijn dochter (15 jaar) ziet vader als de schuldige van de scheiding van haar ouders.  Toen haar ouders scheidden (1 jr. geleden) bemerkte ze dat wij een relatie hadden. Ik kende mijn vriend al een tijd en nu is ze boos op haar vader, maar ook op mij.

Vorige week kwam ze mijn vriend vertellen dat ze niet meer wilde komen. Hij zou niet van haar houden, hij zou het huwelijk met haar moeder kapotgemaakt hebben en eigenlijk was ik de hoofdschuldige. Mijn vriend is er kapot van. Hij is dol op zijn dochter en ik vraag me af wat ik kan doen om de band tussen zijn dochter en hem weer te herstellen.

Het gesprek met mij

Toen ik  naar het ontstaan van hun relatie vroeg reageerde ze terughoudend. Ze vond dat niet zo belangrijk. Na enige uitleg was ze bereid te vertellen dat ze elkaar al kenden voordat de scheiding aanstaande was.

Een half jaar voordat hij de scheiding aan zijn vrouw aankondigde had hij zijn nieuwe vriendin ontmoet tijdens een congres. Al snel was duidelijk dat ze veel voor elkaar voelden. Hij was al jaren niet erg gelukkig met zijn vrouw, maar had gedacht het wel vol te houden.

Loyaliteit

Het gevolg kan zijn dat moeder haar gekwetstheid toont (bewust of onbewust) aan haar dochter. Een dochter is loyaal aan haar eigen moeder. Dat hóeft niet zo te zijn, maar het komt regelmatig voor. In de overtuiging dat ze het dus maar moesten laten gebeuren wilde mevrouw al bijna weer weggaan.

Contact stiefmoeder / moeder

Want het klopt: zij kan de situatie bij moeder niet beïnvloeden. En moeder was in haar ogen daar niet in te beïnvloeden. Zij had al eens vaker ergens contact over gehad met moeder, en dat was geen succes geworden…..

Maar vader dient contact te onderhouden met moeder en kan (als hij dat goed aanpakt) soms de moeder wél beïnvloeden. Dit is uiteindelijk ook gebeurd.

Naar een oplossing

Moeder is  met haar dochter gaan praten over de scheiding. Hierdoor werden vader en zijn vriendin enigszins “ontschuldigd”  waardoor de band tussen vader en dochter (en later ook met vaders vriendin) kon herstellen.