Kleine kinderen en loyaliteit

Stiefouders krijgen  veel op hun brood:  Hele kleine kinderen zeggen soms in hun onschuld dingen als: “mijn papa vind jou (stiefpapa) niet lief” en dan kan het begrijpelijk zijn dat je daar irritatie bij voelt. Zo’n kleintje heeft niet in de gaten dat jij gekwetst bent. Jij bent de volwassene, maar toch… Blijf dan maar eens volhouden dat jij hun papa wél lief vindt….

 

Pubers en loyaliteit

Pubers kunnen geneigd zijn om je in te peperen dat je niet lekker kookt, of hebben ronduit een grote mond. Nog veel meer voorkomend gedrag bij pubers is: negeren. Binnen komen, iedereen groeten behalve de stiefouder….. Gelukkig doen de meeste pubers dat niet of slechts incidenteel. Eigenlijk dient de partner in te grijpen. Maar wat als die dat niet doet???

 

Schoolkinderen

Net als kleine kinderen zijn schoolkinderen vaak ook niet zo agressief in hun loyaliteit. Meestal proberen zij het “goed” te doen voor alle volwassenen. Als zij agressief overkomen in hun loyaliteit is er vaak sprake van onhandigheid, lompheid of verlegenheid of angst.

 

Hoe kun je zélf als stiefouder omgaan met agressieve loyaliteit?

Boos worden heeft weinig zin, het verpest je eigen leven en ze weten dat ze “beet” hebben  en daarmee hoe ze je kunnen “pakken”. Zwijgen?? Dat kan, maar als je teveel agressie oploopt komt het er toch een keer uit. Bovendien voel je je ellendig als zoiets vaak gebeurt.

 

Weerbaar worden door kwetsbaarheid te tonen

Juist door aan te geven dat je graag een goede band wilt, dat ze jou niet aardig hoeven vinden, dat je dat wél fijn zou vinden, maar dat je het erg vindt hoe ze met je omgaan, dat je niet weet wat je fout hebt gedaan….. Ook hier zullen niet alle stiefkinderen fantastisch op reageren, maar het is het proberen waard. Ook pubers hebben veel gevoel, vaak veel meer dan je denkt. Achter zo’n grote mond zit vaak een heel klein hartje.