Helene heeft twee kinderen (7 en 4 jaar). Frank heeft drie kinderen die hij sinds de scheiding niet meer ziet. In stilte lijdt hij daar verschrikkelijk onder. De moeder van zijn kinderen heeft hem destijds de oorlog verklaard, waardoor de kinderen zich gedwongen voelden te kiezen.

 

Gemis

Toen Helene en Frank elkaar leerden kennen waren zij allebei korte tijd gescheiden. Ze begrepen elkaar goed. Hij uitte zijn verdriet om het gemis van zijn kinderen. Het deed haar pijn hem zo te zien lijden. Ze zag ook hoe aardig hij met haar kinderen omging.

 

Snauwen

Nu zij een poos samenwonen merkt ze dat hij steeds vaker snauwt tegen haar kinderen. Ze voelt zich ellendig dat ze haar kinderen bloot gesteld heeft aan deze boosheid. Dat verdienen ze niet. Hoewel Helene veel van Frank houdt, wil zij op deze manier niet verder, vandaar dat ze bij mij zitten.

Al heel snel in het gesprek merk ik dat hij wat bozig reageert op mijn vragen. Vaak reageren  mensen die hun verdriet niet mogen voelen met boosheid. Vandaar dat ik voorzichtig vraag naar zijn verdriet. Dan begint hij te huilen. Hij wilde zo graag weer gelukkig zijn, en dacht dit met Helene te worden. Maar haar kinderen herinnerden hem steeds aan het gemis van zijn eigen kinderen.

 

Pijnlijk

Helene en Frank blijken zelden nog over dit grote trauma te praten, hoewel Helene dat soms wel probeert. “Wat hebben we daaraan?”, klinkt het boos uit zijn mond…. “ik wil daar niet meer aan denken, want het is alleen maar pijnlijk…” Maar pijn moet serieus genomen worden, en als je dat niet doet kun je ziek worden, of depressief.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Nu hebben we gesprekken over zijn verdriet en leert hij weer om zijn verdriet met Helene te bespreken en kan hij ook weer aardig zijn tegen de kinderen van Helene. Hij gaat hen nu vertellen over zijn verdriet en dat hij niet meer boos op hen wil zijn.  Dat is ongeveer het mooiste wat er te bereiken valt.

Ik hoop dat de kinderen van Frank t.z.t. hun lieve vader weer graag zullen zien. Wat doen mensen elkaar aan…..