Wanneer je gescheiden zoon of dochter een nieuwe relatie aangaat, dan is het niet gemakkelijk voor de grootouders. Stel je voor: je zoon heeft een nieuwe liefde, en jij was destijds best blij met je schoondochter. Zij heeft jou bovendien nog enkele mooie kleinkinderen heeft geschonken.

De veranderingen

De relatie met schoondochter is misschien wat bekoeld sinds de scheiding van je zoon. Je begint net te wennen aan het afgenomen contact met de kleinkinderen . Voorheen liep je gemakkelijk even binnen. Dat is al veel minder geworden. En nu komt er een nieuwe vrouw in het leven van je zoon….. Wat gaat het voor je kleinkinderen betekenen? En wat zijn de gevolgen voor jou??

Nieuwe partner van je kind

Die nieuwe vrouw heeft misschien ook kinderen, die ook weer eigen grootouders hebben…. Hoe vaak zul je jouw kleinkinderen nog gaan zien? En gaat die vrouw wel goed zijn voor jouw kleinkinderen? Weet ze wel dat die ene een moeilijke eter is…. En houdt ze daar rekening mee?? Zal ze haar eigen kinderen niet vóórtrekken?

Of jij hebt altijd opgepast als grootouder, en nu moet je de kinderen weer meegeven aan haar, de vrouw die je nog nauwelijks kent.

Kinderen van de nieuwe partner

De eerste keer dat je haar kinderen ziet ben je geschrokken hoe grof ze in de mond zijn. Of hoe wild zij spelen. Of hoe hard zij schreeuwen. Of hoe dat ene jongetje toch zo vreemd reageert of snel boos of zelfs agressief wordt. Zullen jouw kleinkinderen zich wel redden bij hen in dat gezin?

Feest en hoogtijdagen

En wat doe je met cadeautjes en verjaardagen? Jij bent geen echte oma van de kinderen van deze vrouw, tegelijk gaat het ook om nog tamelijk kleine kinderen. En kinderen willen cadeautjes….Ingewikkelde situaties, situaties die altijd weer anders zijn….

Veel grootouders worstelen met dit soort vragen. Hoe doe je het goed? (Of zo goed mogelijk?) Wilt u eens praten met iemand die dit hier dagelijks mee te maken heeft? Zodat u beter in staat bent een eigen, voor u juiste beslissing kunt nemen?