Een dolk in de rug

Soms is loyaliteit na een scheiding een complicerende factor, omdat mensen zo sterk partij trekken voor hun kind, dat ze daarmee de boel juist opjutten en dat daarmee de boel escaleert. Voorbeeld: dochter gaat scheiden en haar ouders willen niets meer met haar ex-man te maken hebben en vertellen allerlei roddelverhalen in het dorp.

Andersom

Het kan ook andersom:  Ik herinner me nog een geval bij het Familiediner, waarbij de vrouw aangaf dat haar ouders haar hadden laten vallen als een baksteen, na haar scheiding. Zij kozen ervoor om volop in contact te blijven met de ex-man. Natuurlijk is het ook niet leuk als jouw kind ineens besluit te gaan scheiden, verliefd wordt op een ander, en jouw kleinkinderen met de brokken zitten.

Wat kun je wel doen

Tips in zulke situaties :

  • Rustig blijven
  • Vragen stellen
  • Niet oordelen
  • Je zorg om je kleinkinderen vertellen (ook weer rustig en niet te emotioneel)
  • Steun bieden aan iedereen zonder partij te kiezen
Partij trekken

Vaak hoor ik dat ouders (of familie en vrienden) partij trekken voor de een of de ander. Het ligt er natuurlijk ook maar aan wat ze wel en niet te horen krijgen. In dit geval was mevrouw al jaren gescheiden en samenwonend met een nieuwe vriend en haar ouders hadden volop contact met haar ex-man, die hen bespeelde. Met hun dochter hadden ze geen contact meer, de kleinkinderen kwamen er nog wel. Opa en oma trokken de kinderen mee in het conflict tussen de ouders, precies zoals ook hun vader dat deed.

Een dolk

Een familielid zorgde ervoor dat een van de kinderen stiekem haar spullen naar papa verhuisde. Zonder het medeweten van moeder werd een puberdochter gestimuleerd bij papa te gaan wonen. Het voelde voor moeder als een dolk in de rug van haar familie. Na 14 dagen kwam dochter weer op hangende pootjes terug…. Maar toch.