De persoonlijkheid van een stiefouder

Stiefouderschap is lastig. Ik zeg altijd: een stiefouder is een volkomen “normaal” persoon in een abnormale situatie. Even ervan uitgaande dat de stiefouder een redelijk normaal mens is.  Zonder nu een verdeling te gaan maken in normaal/abnormaal wil ik hier toch schetsen dat ook persoonlijke gevoeligheden een grote rol spelen in het leven als stiefouder

Activiteiten zonder partner

Ben je bv. erg gevoelig voor buitensluiting dan zul je het als stiefouder lastiger hebben. Stiefouders maken vaak mee dat de natuurlijke ouder iets samen met zijn kinderen wil gaan doen, zonder dat de stiefouder deelneemt. Ik moedig zelfs aan (zeker bij grotere kinderen) om iets te gaan doen met je eigen kinderen, zonder aanwezigheid van de stiefouder. Maar dan wordt je als stiefouder wel buitengesloten.

Gevoeligheden worden extra zichtbaar

Gevoeligheid is enerzijds lastig, maar je hebt het ook nodig. Je moet je ook kunnen inleven hoe de situatie voor je stiefkind is. Als jij onachtzaam omgaat met bv. oude spullen of foto’s van de natuurlijke ouder dan zul je daar zeker een keer voor boeten. Met gevoeligheid reageren op lastige situaties blijft nodig.

Gevoeligheid van de kinderen erkennen

Zo kun je als stiefouder wanneer de natuurlijke ouder overleden is veel gevoeligheid aan de dag leggen rondom een sterfdag of rondom speciale dagen waarbij het gemis van de overleden ouder extra gevoeld wordt.

Hoogtijdagen

Als jouw stiefkind bv. een grote dag heeft (bv. gaat trouwen, afstudeert, kinderen krijgt) is het van belang om in dit soort gevallen de plek van de overleden ouder te respecteren. Hoe meer jij als stiefouder die plek respecteert, hoe meer jij de kans zult krijgen om ook een rol te mogen spelen.

Rituelen

Alleen al het benoemen, maar soms ook met mooie rituelen kun je de overleden ouder betrekken bij het feestelijke moment, waardoor het stiefkind zich gezien voelt, waarbij de natuurlijke overleden ouder wordt betrokken bij de gebeurtenis.