Cynisme is dodelijk

Vader had er helemaal genoeg van. Zijn zoon (Bart) van 10 was boos geworden omdat zijn stiefbroertje van 9 sokken van Bart had aangetrokken. Stiekem weggepakt…. Het waren de lievelingssokken van Bart, dus daar moet je vanaf blijven. Maar  kinderen kunnen soms erg jaloers reageren als ze zelf iets ook graag willen hebben.

Na een heleboel geschreeuw had stiefmoeder ingegrepen en Bart naar zijn kamer gestuurd. Haar eigen zoontje leek dus gesteund te worden in iets wat op zich natuurlijk niet redelijk is, nl. het wegnemen van sokken die niet van hem waren.

Vader werd daarop zó boos dat hij een gat in de deur sloeg.

 

Moedergevoel/vadergevoel.

Dit soort dingen zijn voor sommige samengestelde gezinnen aan de orde van de dag. Soms zijn de reacties van de volwassenen milder, maar soms loopt het allemaal erg uit de hand. Zijn kind heeft iets, de ander wil het hebben, en voor je het weet is de ruzie (die eigenlijk nergens over gaat) compleet en kiest iedere ouder voor het eigen kind. Je kind moet je tenslotte beschermen, het moeder- c.q. vadergevoel overheerst.

 

Ter ver gaan

Natuurlijk was deze vader te ver gegaan (een gat in de deur slaan), aan de andere kant triggert het je gevoel van onrecht als jouw kind overstuur raakt door het gedrag van het kind van de ander. En als het er dan op gaat lijken dat stiefmoeder háár kind steunt, i.p.v. het jouwe, dan doet dat pijn.

 

Boosheid en cynisme

Vaak gaat het bij dit soort overdreven reacties om meer: er zijn vaak al meer dingen gebeurd waarbij men over de grens heeft laten gaan, waar dingen gezegd of gedaan zijn die eigenlijk niet te verdragen zijn. En dan hoeft er maar weinig te gebeuren voordat de bom barst. De ene persoon reageert met een gat in de deur slaan, de ander reageert met cynisme. Het is geen van beiden gewenst. Cynisme is dodelijk voor elke relatie.

Toch zijn er stiefgezinnen waarbij de bom barst door dit soort zaken. Natuurlijk zullen beide nieuwe partners zich moeten leren beheersen, maar als ze beseffen dat ze daar echt wel zonder geruzie uit kunnen komen, dan is het gemakkelijker om deze ruzies tot een goed einde te brengen. Merk jij als stiefouder ook dat dit soort kleinigheden voor veel wrevel zorgen? Maak eens een afspraak.