Helemaal mis

Hier was echt iets helemaal mis. Stiefmoeder werd bespuugd en geschopt door haar stiefzoon. Ze haatte hem ondertussen. Ze kwam bij mij en wilde het graag zelf oplossen. Ze had al van alles geprobeerd. In het begin had ze erg aan zichzelf getwijfeld en had ze aan het joch (toen 8 jr) gevraagd waarom hij dat deed (schoppen en spugen). Er kwam geen antwoord.

Escalaties

Later had ze hem een aantal keren stevig vastgepakt en weer later had ze ook gespuugd en teruggeschopt. Ook dat werkte niet. Het escaleerde steeds verder. Ondertussen waren er jaren voorbij gegaan, waarbij ze steeds angstiger was geworden. Angstiger en bozer!

Bang

Toen ik haar vroeg om samen met haar partner te komen weigerde ze dit resoluut. Ze vond dat ze het zelf moest oplossen, ze zei ook bang te zijn dat haar partner voor de zoon zou kiezen.

Het duurde al 3 gesprekken voor ik hen kon motiveren samen te komen en inderdaad, als er gekozen zou moeten worden zou vader voor zijn zoon kiezen…. Maar van kiezen hoeft geen sprake te zijn.

Opvoeden

Het gaat erom dat kinderen worden opgevoed. Kinderen horen niet te schoppen en te spugen.

Vader was het daarmee eens, maar het gebeurde nooit in zijn bijzijn, dus hij dacht er niks aan te kunnen doen. Hij twijfelde soms zelfs aan de verhalen van stiefmoeder hierover. Natuurlijk was er wel wat aan te doen, maar het had al jaren geduurd, dus dat kun je niet in een keer oplossen. Wel gaf ik aan wat vader te doen stond en welke rol stiefmoeder zou moeten aannemen. En stiefmoeder moest ook beseffen dat het geen “slecht kind” was, maar een gemanipuleerd kind, een kind dat grenzen nodig had.

De rol van moeder

Hier was bovendien ook nog een moeder in het spel, die ook een kwalijke rol hierin speelde. Soms kun je dat beïnvloeden (als vader invloed kan hebben bij zijn ex-partner), maar vaak ook niet. In dit geval kon vader daar weinig uitrichten. Dat betekende dat vader en stiefmoeder het samen moesten doen. En dat betekende ook dat er een stevige instructie en coaching van mijn kant nodig was.

Instructie en coaching

Die instructie moet altijd op maat worden gemaakt, d.w.z. uitzoeken waar een kind wel/niet gevoelig voor is, hoe het kind beloond kan worden zonder grote dure cadeaus, en hoe je een kind het beste aanspreekt.  Ook de leeftijd van het kind is van belang.

Kortom: daar is geen standaardoplossing voor mogelijk, maar een oplossing is er wel. Maar dan moet je als partners wel heel duidelijk weten wie wat doet en wanneer. En niet van wijken weten. Doorgaan, ook als het niet diréct lukt. Uiteindelijk is het wel gelukt en gaat het een heel stuk beter.