Informatie voor verwijzers: Voor huisartsen en overige hulpverleners
Sinds 2002 ben ik gespecialiseerd in Samengestelde Gezinnen. Veelal hebben de problemen in samengestelde gezinnen te maken met loyaliteit over en weer (tussen ouders en kind), Het kind wil niets te maken hebben met de nieuwe partner van vader of moeder, omdat het loyaal is aan de ex-partner van vader of moeder, die de natuurlijke ouder is. Daarmee gedraagt het kind zich volkomen normaal en hoeft het kind niet geholpen te worden. Ouders hebben vaak voldoende opvoedvaardigheden voor het opvoeden van het eigen kind, zeker als zij samen een ouderpaar vormen. Na een scheiding wordt dat lastiger, soms vanwege de vele conflicten.
Na het vormen van het stief-/bonusgezin wordt dat vaak nog moeilijker omdat de nieuwe partner (en evt. diens kinderen) ook van invloed zijn. Soms zijn er spanningen tussen de kinderen, of vergt een kind een speciale aanpak waardoor het voor de nieuwe stiefbroertjes en -zusjes een grote aanpassing vraagt. Maar vaak realiseren ouders zich niet hoe de kinderen zich hierbij voelen. Het gaat er niet om of men gelijk heeft of niet, maar om communicatie over deze gevoelens. En dit dan weer vertalen naar de nieuwe partner.
Veel voorkomende uitspraken van stiefouders/ouders in een samengesteld gezin:
- “Mijn vriend is onaardig tegen mijn kinderen” zegt de vrouw wier vriend geen contact heeft met zijn kinderen.
- “De kinderen van mijn vriend(in) zien mij niet staan”
- “We hebben nooit ruzie behalve over de kinderen”
- “Sinds ik er ben, wordt maar aangenomen dat ik er voor de kinderen ben. ”zegt een vrouw die zowel voor de eigen kinderen als voor die van haar man zorgt.
- “Ik hou niet zoveel van haar kinderen als die van mij” zegt een stiefvader met ook eigen kinderen.
- “Mijn kinderloze vriendin wil graag nog een kind, maar ik heb daar geen behoefte meer aan” zegt een vader van vier kinderen.
- “Eerst komen de kinderen, dan zij zelf, dan de hond, en dan kom ik” zegt een stiefvader die bij zijn vriendin is ingetrokken
- “Mijn vriendin laat over zich lopen en als ik de kinderen aanspreek heb ik ruzie!” zegt een man die geneigd is in te grijpen in de relatie tussen de puberkinderen en zijn vriendin.
Ik werk niet altijd op inzicht, maar soms gewoon met eenvoudige tips, die ik dan wel probeer te extrapoleren naar andere situaties. Uiteraard is het beter om op inzicht te werken wanneer dit kan. Als men genoeg vaardigheden heeft om in een “normale situatie” goed op te voeden dan kan men door een beter inzicht te krijgen in de specifieke werking van een Samengesteld Gezin meestal vrij snel problemen oplossen. Enkele gesprekken levert vaak al maximaal resultaat op..
kort filmpje over Nellie Timmermans Interpunctie
Problemen waar ik hulp bij bied:
- Nieuw samengestelde gezinnen (mijn specialisatie)
- Relatietherapie
- Gezinstherapie
- Individuele problematiek volwassenen
- Opvoedingsondersteuning
Als u eens wilt kennismaken laat dit dan weten, dan kom ik graag bij u langs. U bent natuurlijk ook van harte welkom bij Interpunctie.
Mocht u behoefte hebben aan scholing op het gebied van nieuw samengestelde gezinnen (stiefgezinnen) dan kunt u mij eveneens benaderen.