Opvoeden

Opvoeden

Opvoeden in een Samengesteld Gezin is een hele klus. Ieder heeft zijn eigen geschiedenis, ieder heeft andere achtergronden, een eigen gezinscultuur.

Bovendien is de opvoedcultuur soms totaal verschillend (het ene gezin met veel vrijheden, het andere gezin met duidelijke regels). Bovendien kunnen er grote verschillen in leeftijden zijn. Daarnaast kan een van de gezinnen al langere tijd gescheiden zijn, waardoor soms een van de kinderen zich opstelt als “hulpouder”. Als je dit kind weer op de kindplaats (waar het hoort) wil zetten, zal hieraan aandacht moeten worden besteed. Een kind zal zich hiertegen verzetten.En zo kunnen er zich op allerlei manieren ingewikkelde situaties voordoen, die je in een “normaal” kerngezin niet hebt.

Voor de kinderen is een scheiding een verliessituatie. Ze missen altijd één van de ouders, en ook het gesleep met spullen is belastend. Om nog maar niet te spreken over de verschillende regels in verschillende huizen en vooral soms: boodschappen overbrengen over en weer, laveren tussen papa en mama, die soms elkaar niet kunnen luchten of zien. In een samengesteeld gezin is dat soms nog ingewikkelder, bv. “als ik het eten van mijn stiefmoeder lekker vindt, ben ik dan disloyaal aan mijn eigen moeder?” Maar ook bij uitreikingen van diploma’s of iets dergelijks kunnen kinderen erg worstelen met vragen als “wie laat ik mijn  diploma het eerst zien? Mama en stiefvader of papa en stiefmoeder?”  (kinderen willen het graag voor iedereen goed doen).  Lees hier verder

Merken jullie dat jullie er samen niet uitkomen. Wacht dan niet te lang. Het wordt vaak alleen maar erger en in het begin is alles nog relatief gemakkelijk op te lossen. Maak een afspraak, mail naar info@interpunctie.nl of bel tel. 0413-310795 of 06 – 21 59 24 35.