Samengestelde Gezinnen

Site  voor Samengestelde Gezinnen (stiefgezinnen) De eigenares, Nellie Timmermans is relatie- en gezinstherapeut. Sinds  2002 is ze gespecialiseerd in de problematiek van Samengestelde Gezinnen, en vanaf het bestaan van de Stiefplan Coach ook hiertoe gecertificeerd. Zij noemt zich ook wel “stiefgezincoach”.  klik HIER voor een kort filmpje (opgenomen in juni 2021)

Duidelijk en kort "stiefgezin" wordt vaak negatief beleefd
Benamingen voor Samengestelde Gezinnen
Het gaat nóóit om “standaard-oplossingen” en áltijd om “MAATWERK”
Snelle en kortdurende hulp aan:      (ook voor mensen die niet “om de hoek” wonen)
  •  stiefmoeders + hun partner
  •  stiefvaders + hun partner
  •  andere nieuwe gezinsvormen (bv. “roze” gezinnen)
  •  naaste omgeving van het nieuwe gezin
  •  hulpverleners en mensen uit het onderwijs (bv. een introductie/presentatie op maat over samengestelde gezinnen en de problematiek waarmee men worstelt)
  •  kinderen worden zo min mogelijk betrokken in de hulpverlening
Als jullie verder weg wonen

Sinds kort bestaat er ook de mogelijkheid om begeleiding op afstand (of een combinatie van face-to-face-hulp + hulp op afstand) te krijgen.

Op deze site is heel veel te lezen, waarschijnlijk veel meer dan u wilt. Daarom heb ik een verkorte versie van de belangrijkste zaken die u moet weten. Uiteraard is het wel handig om bij voorwaarden en tarieven (zie paarse knop onderaan) voor exacte financiële zaken.

Je hoeft niet alles te lezen, er staat veel informatie op deze site. Klik: wat-u-moet-weten-als-u-snel-hulp-wenst.

Klik hier voor de aanbevelingen.

genogram stiefgezin def
Genogram Samengesteld Gezin (voorbeeld)

Hierboven zie je een schema (genogram) waarin een samengesteld gezin wordt afgebeeld.Rood: man die gescheiden is van gele vrouw. Groen: vrouw die gescheiden is van blauwe man. Kinderen: mix van rood/geel en mix van blauw/groen. Natuurlijk zijn er veel varianten mogelijk, maar dit schema gebruik ik vaak ter illustratie.

Aanbevelingen en bijzonderheden

Video, gemaakt voor TV Land van Cuijk

In tegenstelling tot andere StiefplanCoaches richt Interpunctie zich niet specifiek op hulp aan stiefmoeders. De hulp richt zich vooral op de volwassenen in een samengesteld gezin. De volwassenen krijgen pedagogische handvatten om de problemen op te lossen, middels communicatie, pedagogische tips en psycho-educatie. Lees hier de aanbevelingen

De start van de hulpverlening

Het eerste gesprek is in principe met de beide partners samen.  Dit heeft te maken met de basis waarop ik als  StiefplanCoach werk (als relatie- en gezinstherapeute). Het gaat erom de problemen zo snel mogelijk en zo compleet mogelijk op te lossen. Dat wil zeggen dat in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk problemen worden aangepakt zodanig dat er op een prettige manier mee te leven is of geheel zijn opgelost en ik heb nog nooit meegemaakt dat het probleem onoplosbaar was.

Een samengesteld gezin kan veel vervulling en plezier geven en hoeft niet te worden ontraden, maar een goede voorbereiding is essentieel.

                                   Een goed begin is het halve werk….

Voorkomen is beter dan genezen. Als u nog niet samenwoont maar dat wel van plan bent, kunt u veel ellende voorkomen door tevoren een gesprek aan te gaan.

Mijn ervaring is dat mensen pas komen als het water tot de lippen staat. Ook dan is er nog veel mogelijk, maar dan heeft u en uw gezin al veel geleden onder de omstandigheden.

Wacht niet langer,

soms kan in één gesprek al veel worden opgelost, maak via het contactformulier rechtsonder een afspraak.

voorw-en-tarieven

Deze site is tot stand gekomen met hulp van GeniusApps