Aanbevelingen

Kenmerken van PAS bij volwassen dochter

Het ging hier om een volwassen, zeer zelfstandige dochter, die wel in beeld was bij moeder maar die probeert het gedrag van haar moeder te sturen, alsof moeder geen eigen leven mag hebben en haar huidige leven nog steeds moet opofferen aan de wensen van haar dochter.

Mijn vraag was: welke dingen doe ik goed en zou ik beter kunnen doen in het contact met mijn dochter, die sinds 8 jaar kenmerken van PAS laat zien?
Nellie snapte snel mijn verhaal en wat ik prettig vond was dat ze niet zozeer de rol van hulpverlener aannam, maar bescheiden en gevoelsmatig naast me ging staan als deskundige. Enerzijds gaf ze aan dat ik er trots op mocht zijn dat ik niet op dezelfde manier als mijn ex-man de strijd was aangegaan, anderzijds dacht ze mee over hoe ik ruimte zou kunnen innemen wat betreft mijn vriend. Niemand, en ook mijn dochter niet, heeft het recht om iemand van wie je houdt, te weren uit je leven. Nellie gaf als tip om voorlopig niet zozeer zijn naam, maar het woordje ‘wij’ te gebruiken naar mijn dochter en haar te laten merken dat ik het fijn heb met hem. Heel prettig was het dat Nellie mij perspectief gaf: het komt goed met haar en jou, al kan dat nog jaren duren. De dag na het gesprek mailde ze mij nog een overpeinzing, dat voelde betrokken. Kortom: de eenvoud van het gesprek, van mens tot mens, het sterkte me.
JFV

Groot gezin met al wat oudere kinderen, wonen al enkele jaren als samengesteld gezin bij elkaar

Mevrouw had 3 kinderen, die zij met zeer duidelijke regels opvoedde. Meneer had 4 kinderen, waarbij de moeder al weer enkele jaren in het buitenland verblijft. Er is nauwelijks contact tussen moeder en deze kinderen, meneer heeft hen met veel eigen verantwoordelijkheid opgevoed.

Wij snapten eigenlijk niet waarom het fout liep in ons gezin. Wij dachten dat we altijd heel duidelijk en eerlijk waren naar onze kinderen. Lees verder: no. 1

Jong gezin, conflicten met de natuurlijke moeder van de kinderen van de man.

Het stel woont al enkele jaren samen en ze hebben samen ook weer 2 kinderen gekregen, terwijl de man uit een eerder huwelijk al 2 kinderen had. 

Wij hebben het totaal onderschat, hoe het zou zijn om een samengesteld gezin te hebben. Wij waren verliefd en begonnen er gewoon aan. In het begin waren er nauwelijks problemen. Mijn vriendin ging goed met de kinderen om, en ook met de moeder van de kinderen kon zij goed overweg. Toen mijn vriendin zwanger werd veranderde de houding van mijn ex-vrouw zodanig, dat om bijna álles conflicten konden ontstaan. Lees verder:no.2

Man, gescheiden, weet niet goed wat er in zijn zoon (15 jr.) omgaat

Ik heb onlangs een gesprek gehad met Nellie.Ik had eigenlijk niet zo’n goed idee wat ik kon verwachten van dit gesprek. Mijn inleidende vraag was: Ik ben onlangs gescheiden en we zijn nu bezig met de afwikkeling. Ik heb eigenlijk nooit een heel bijzonder contact gehad met mijn zoon. Het zat wel goed tussen ons. Lees verder No. 3

Samengesteld gezin, meneer heeft kinderen, mevrouw niet.

Aangezien ze aan de andere kant van Nederland wonen, heb ik met hen afgesproken dat ik de hele dag voor hen vrij hield. Dat heeft geresulteerd in een afspraak van 2 uur voor de middag en 2 uur na de middag. Tussendoor hebben ze in Veghel geluncht en konden ze evalueren en hun overige vragen/problemen op een rijtje zetten. Ik verwacht dat ze misschien over een half jaartje nog eens terugkomen.

Wij hebben een hele reis moeten maken, maar het was voor ons een geweldige opluchting om te zien dat Nellie echt weet waar ze het over heeft. Onderwerpen die behandeld zijn

  • de relatie met de ex-partner van mijn vriend en welke moeilijkheden wij daarin tegen kwamen
  • mijn rol naar de ex-partner
  • de relatie tussen mij als stiefmoeder de kinderen
  • het gevoel van mijn man naar zijn kinderen, wat anders is dan het gevoel van mij naar zijn kinderen en hoe we hier meer begrip kunnen krijgen voor elkaar’s emoties.

Wij waren wat sceptisch om zo ver te reizen, aan de andere kant hadden wij goede geluiden over Nellie gehoord. Lees verder no. 4

Een vrouw met een lesbische relatie, 2 kinderen uit een eerdere relatie.

Tussen de kinderen en vader is er summier contact. De ouders hebben op zichzelf geen problemen met elkaar.

Ik heb in mijn scheiding ontdekt dat ik lesbisch was en ben een relatie aangegaan met Wilma (naam gefingeerd). Wilma heeft veel begrip gehad voor mijn positie als moeder en als enige verzorger van mijn kinderen. Ze heeft veel moeten  doorstaan van mijn kinderen, vooral mijn dochter was erg afwijzend naar Wilma. Natuurlijk was het voor hen wennen dat hun moeder met een vrouw omging, maar het ging verder. Mijn dochter gedroeg zich af en toe erg onheus en pesterig, en Wilma bleef kalm en zelfs liefdevol. Lees verder:no. 5